304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

# Important Time Speed and Distance questions for Bank/ IBPS/SSC CGL Job Exam

-

Time work and safety questions are very important for various moment and private examinations. If you are preparing for bank IBPS SBI PO clerk exam then you can expect at least 2 to 3 questions from this area. Also what time and speed questions are asked in state government job exam, SSC, private job written exams.

In this post we will illustrate some important work time questions with tips and tricks to solve these question fast.

Type 1. formula for Speed = Distance (in unit of length)/Time (in unit of time)

Illustration : The distance between two stations is 540 km. A train takes 3 hours to cover this distance. Calculate the speed of the train in km/hr and m/s.Sol: Speed = Distance/Time = 540/3×180 km/hr. To convert speed into m/s we need to multiply 180 by 5/18. So required speed = 180 × 5/18 = 50 m/s.

Type 2. Speed and distance formula: Average Speed = Total Distance Travelled/Total Time Taken

Illustration : A train covered first 120 km at a speed of 20 km an hour and then covered the remaining 180 km at a speed of 45 km an hour. Find its average speed.Sol: Total distance = 120 + 180 = 300 km. Time taken for the first 120 km = 120/20 → 6 hrs.
Time taken for the next 180 km = 180/45 → 4 hrs. Total time taken = 6 + 4 = 10 hrs.
Average Speed =Total Distance Travelled/Total Time Taken = 300/10 = 30 km/hr.

Type 3. Average Speed: When the time travelled is the same:The average speed of traveling at two different speeds for the same time span is just the simple average of these two speeds.

-

Illustration : A motorist travels one hour at an average speed of 45 kmph and the next hour at an average speed of 65 kmph. Then what is his average speed?Sol: (45 + 65) ÷ 2 = 55 kmph. The total distance traveled by the motorist in these two hours = 65 + 45 = 110 km and he has taken two hours. Therefore, his average speed = 55 kmph.

## Formulas and Quick Tricks for Speed, Time and Distance

1. 1 Kmph = (5/18) m/s
2. 1 m/s = (18/5) Kmph
3. Speed(S) = Distance(d)/Time(t)
4. Average Speed = Total distance/Total Time = (d1+d2)/(t1+t2)
5. When d1 = d2, Average Speed = 2S1S2/(S1+S2), where S1 and S2 are the speeds for covering d1 and d2 respectively.
6. When t1 = t2, Average Speed = (S1+S2)/2, where S1 and S2 are the speeds during t1 and t2 respectively.
7. Relative speed when moving in opposite direction is S1+S2
8. Relative speed when moving in same direction is S1-S2
9. A person goes certain distance (A to B) at a speed of S1 kmph and returns back (B to A) at a speed of S2 kmph. If he takes T hours in all, the distance between A and B is T(S1S2/(S1+S2)
10. When two trains of lengths l1 and l2 respectively travelling at the speeds of S1 & S2 respectively cross each other in time t, then the equation is given as S1+S2 = (l1+l2)/t
11. When a train of length l1 travelling at a speed of S1 overtakes another train of length l2 travelling at speed S2 in time t, then the equation is given as S1-S2 = (l1+l2)/t
12. When a train of length l1 travelling at a speed of S1 crosses a platform/bridge/tunnel of length l2 in time t, then the equation is given as S1 = (l1+l2)/t
13. When a train of lengths l travelling at a speed s crosses a pole/pillar/flag post in time t, then the equation is given as s = l/t
14. If two persons A and B start at the same time from two points P and Q towards each other and after crossing they take T1 and T2 hours in reaching Q and P respectively, then (A’s speed) / (B’s speed) = √T2 / √T1

Question : A man goes from A to B at a speed of 20 kmph and comes back to A at a speed of 30 kmph. Find his average speed for the entire journey?A. 20 kmphB. 24 kmphC. 28 kmphD. 32 kmph

Explanation: Distance from A and B be ‘d’

Average Speed = total distance / total time

Average Speed = (2d) / [(d/20) + (d/30)]

= (2d) / [5d/60) => 24 kmph

Questions : Convert the 13/36 m/s into kilometers per hour?A. 1.2 kmphB. 1.3 kmphC. 1.4 kmphD. 1.5 kmph

Explanation: 13/36 m/s = 13/36 * 18/5

= 13/10 = 1.3 kmph

By travelling at 40 kmph, a person reaches his destination on time. He covered two-third the total distance in one-third of the total time. What speed should he maintain for the remaining distance to reach his destination on time?
A. 15 kmph
B. 20 kmph
C. 25 kmph
D. 30 kmph

Explanation: Let the time taken to reach the destination be 3x hours. Total distance = 40 * 3x = 120x km
He covered 2/3 * 120x = 80x km in 1/3 * 3x = x hours
So, the remaining 40x km, he has to cover in 2x hours would be required speed = 40x / 2x = 20 kmph

What distance will be covered by a bus moving at 72 kmph in 30 seconds?
A. 450 m
B. 500 m
C. 600 m
D. 750 m

Explanation: 72 kmph = 72 * 5/18 = 20 mps
D = Speed * time = 20 * 30 = 600 m

Walking with 4/5 of my usual speed, I miss the bus by 5 minutes. What is my usual time?
A. 15 mins
B. 20 mins
C. 25 mins
D. 30 mins

Explanation: Speed Ratio = 1:4 / 5 = 5:4
Time Ratio = 4:51 ——– 5 4 ——— ? => 20

Questions :

Explanation:

# Solution 1

Let the time in which he travelled on foot =x=x hr
Then the time in which he travelled on bicycle =(9−x)=(9−x) hr

distance = speed × time
⇒4x+9(9−x)=61⇒4x+81−9x=61⇒5x=20⇒x=4⇒4x+9(9−x)=61⇒4x+81−9x=61⇒5x=20⇒x=4

Distance travelled on foot
=4x=4×4=16 km

Question

Explanation:

# Solution 1

old time : new time =5:123=5:123
=5:53=1:13=3:1=5:53=1:13=3:1

⇒⇒ old speed : new speed =1:3=1:3

Therefore, new speed =240×3=720 km/hr=240×3=720 km/hr

# Solution 2

Distance = Speed × Time =240×5 km=240×5 km

New time =123 hr=53 hr=123 hr=53 hr

Hence, new speed
=240×553=240×3=720 km/hr

-